Gelozia

Cu totii am trecut printr-un moment de gelozie in viata noastra. Atat barbatii, cat si femeile, sunt expusi geloziei, indiferent de varsta, etnie sau orientare sexuala – gelozia nu discrimineaza.

Ce este gelozia

Gelozia este o emotie complexa, alcatuita din sentimente precum furie, teama de abandon si chiar umilinta.
Gelozia a existat dintotdeauna, iar adesea este confundata cu invidia. Invidia apare atunci cand cineva detine ceva ce si tu iti doresti. Invidia poate avea un efect pozitiv, motivandu-te sa obtii si tu ceea ce iti doresti. In schimb, gelozia are efecte negative. Ea nu te ajuta sa progresezi, dimpotriva, te tine pe loc.

Cum se manifesta

Gelozia poate fi manifestata intr-o varietate de moduri, iar aceste manifestari pot varia in functie de individ si de circumstante. 

  • Sentimente intense precum anxietatea, furia, frustrarea sau tristetea. Persoana geloasa poate simti o presiune emotionala considerabila, care poate afecta starea sa de bine si relatiile interpersonale
  • Preluarea controlului: unele persoane geloase pun control intr-o masura mai mare sau mai mica pe viata celeilalte persoane, incercand sa monitorizeze sau sa restrictioneze activitatile acestora, sa le impuna reguli stricte sau sa ii impiedice sa interactioneze cu altii
  • Lipsa de incredere si siguranta de sine: persoanele geloase pot avea tendinta de a interpreta gresit actiunile sau intentiile altora si pot simti mereu ca sunt in pericol de a fi inselate sau abandonate
  • Se compara mereu cu ceilalti: persoanele geloase pot fi obsedate de comparatia lor cu altii, in special cu persoanele pe care le considera a fi o amenintare pentru relatia lor sau pentru pozitia lor intr-un anumit domeniu. Aceasta comparatie constanta poate duce la sentimente de inadecvare si inferioritate.
  • Reactii exagerate sau necontrolate: persoanele geloase pot dori controlul total asupra celuilalt, ar putea deveni extrem de geloase chiar si in urma unor interactiuni nevinovate intre partener si alte persoane.

Cauzele geloziei

Factorul declansator al geloziei este acelasi, indiferent de sex: teama de a pierde ceva de valoare. Gelozia poate aparea din:

  • lipsa de incredere si stima de sine scazuta 
  • istoricul familial
  • compararea nesanatoasa cu ceilalti

Indiferent de cauzele geloziei, important este ca gelozia este toxica, erodand increderea dintre parteneri si, bineinteles, punand relatia in pericol. Gelozia poate genera atitudini nepotrivite, obsesii, agresivitate sau paranoia, asa ca este ideal sa o controlam pentru a nu ne lasa dominati de ea.

Gelozia, impreuna cu furia care o insoteste, apar in urma scenariilor pe care le cream in propria noastra minte. Prin schimbarea gandurilor noastre, vom reusi sa schimbam si proiectiile imaginatiei, si astfel, emotiile distructive.

Tipurile de gelozie

Principalele tipuri de gelozie sunt: 

  • Gelozia romantica – apare, bineinteles, in cuplu. Statistic vorbind, primele certuri in cuplu apar din pricina geloziei, insa pe masura ce relatia avanseaza, acestea sunt inlocuite de certurile din ratiuni financiare
  • Gelozia la serviciu – atunci cand te afli intr-o competitie permanenta cu colegii de serviciu, gelozia poate aparea
  • Gelozia intre prieteni – acest tip de gelozie este tipic adolescentin si apare din teama de a nu-ti pierde un prieten in favoarea altcuiva.
  • Gelozia in familie – geloziile intre frati sunt cele mai comune si, pe termen lung, destul de daunatoare intrucat pot lasa urme adanci in sufletele celor care au suferit din pricina geloziei.

Cum poti sa gestionezi gelozia

Iata ce pasi te ajuta sa previi si sa controlezi gelozia:

„Daca te confrunti cu sentimente de gelozie”, explica dr. Sarah Swenson, „intreaba-te ce se afla la baza lor. Apoi fa pasi pentru a schimba ceea ce nu iti place, pentru a obtine ceea ce vrei.”

Examinarea sentimentelor de gelozie poate oferi o perspectiva asupra provenientei:

  • Noua relatie a surorii tale iti provoaca gelozie, pentru ca nu ai avut prea mult noroc la intalniri si te ingrijorezi ca nu vei gasi niciodata persoana potrivita 
  • Promovarea colegului tau te face sa te simti gelos, deoarece crezi ca nu esti suficient de bun la locul de munca pentru a obtine o promovare
  • Cand partenerul tau incepe sa petreaca mult timp cu un nou prieten, te simti gelos, deoarece acesta a fost primul semn pe care l-ai observat cand un partener anterior te-a inselat

Indiferent daca gelozia ta provine din nesiguranta, frica sau modele de relatii din trecut, stiind mai multe despre cauze te poate ajuta sa-ti dai seama cum sa o infrunti.

Discuta despre ceea simti

Daca actiunile partenerului tau (sau ale altcuiva fata de partenerul tau) declanseaza sentimente de gelozie, discuta despre asta cu partenerul tau cat mai curand posibil.

Este posibil ca partenerul tau sa nu fi observat comportamentul sau sa nu fi realizat cum te-ai simtit in legatura cu el. Foloseste ocazia pentru a discuta despre orice limite ale relatiei pe care ati dori sa le revizuiti sau pentru a discuta despre modalitati de a va mentine relatia puternica.

Fa tot posibilul pentru a fi realist

Nu lasa ideile absurde sa te acapareze si sa te indepartezi de realitate. Gelozia iti alimenteaza gandurile negre si te poate impinge intr-un cerc vicios. Gelozia poate fi o emotie complexa si puternica care te macina. Dar in loc sa o consideri ceva negativ, incearca sa o privesti ca pe o sursa utila de informatii. Potrivit expertilor, gelozia iti indica o diferenta intre ceea ce ai si ceea ce vrei sa ai.

Gelozia necontrolata se poate transforma in autoinvinovatire si poate crea un ciclu care te epuizeaza.

Uita-te la imaginea de ansamblu

Gelozia se dezvolta uneori ca raspuns la o imagine partiala. Cu alte cuvinte, s-ar putea sa te compari pe tine insuti, realizarile tale si atributele tale cu o viziune idealizata sau incompleta a altcuiva. De obicei, oamenii isi arata cea mai buna versiune a lor in fata lumii, asa ca nu este intotdeauna usor sa afli ce se intampla cu adevarat in viata sau relatia cuiva. Apoi, exista intreaga problema a retelelor sociale, care amplifica acest concept.

Dar nu poti sti niciodata cu adevarat prin ce trece cineva, mai ales cand te limitezi la a privi doar retelele sociale.

Analizeaza-te in profunzime

Gelozia care persista si provoaca suferinta poate fi uneori in legatura cu problemele de anxietate sau de stima de sine, explica psihologul Vicki Botnick. ,,A invata cum sa rezolvi oricare dintre probleme poate ajuta automat la calmarea geloziei.”

O modalitate de a aborda stima de sine scazuta implica identificarea valorilor personale, cum ar fi compasiunea, comunicarea sau onestitatea. De asemenea, iti ofera sansa de a-ti observa trasaturile pozitive si de a revizui ceea ce este important pentru tine. Acest lucru poate creste sentimentul de respect de sine si poate ajuta la scaderea sentimentelor neplacute de inferioritate sau competitivitate.

Cum sa oferi sprijin persoanei geloase din relatie

  • Asculta cu empatie si fara judecata – asigura persoana ca o intelegi si ca ii vei fi alaturi in procesul de schimbare
  • Incurajeaza comunicarea deschisa – initiaza tu subiecte si incurajeaza persoana sa vorbeasca deschis despre ce o deranjeaza si sa iti impartaseasca nevoile si preocuparile ei
  • Fii dispus sa oferi sprijinul si resursele necesare pentru ca ei sa isi imbunatateasca stima de sine
  • Fii rabdator si incurajeaza procesul
  • Promoveaza chiar tu calitatile pe care ar trebui sa le aiba persoana care manifesta gelozie

Gelozia este o emotie complexa si nu poate fi etichetata in mod simplist ca fiind „buna” sau „rea”, insa este toxica. Este important sa invatam sa o gestionam intr-un mod sanatos si constructiv, recunoscand si intelegand motivele noastre interioare si explorand modalitati de a comunica si de a gestiona aceste sentimente in cadrul relatiilor noastre interpersonale. Este esential sa gasim un echilibru intre expresia sanatoasa a geloziei, care poate consolida legaturile noastre afective, si depasirea ei intr-un mod care sa promoveze increderea, respectul reciproc si bunastarea noastra emotionala si mentala.

Nu ezita sa ceri ajutorul din partea unui specialist atunci cand nu stii de unde sa incepi si cum sa faci schimbarea.

Surse

Attridge M. (2013). Jealousy and relationship closeness: Exploring the good (reactive) and bad (suspicious) sides of romantic jealousy
10.1177/2158244013476054

Walton A. (2019). Time may be the best treatment for jealousy.

review.chicagobooth.edu/behavioral-science/2019/article/time-may-be-best-treatment-jealousy

Facebook-f Instagram Tiktok

Lasa-ne parerea sau intrebarea ta in sectiunea de comentarii. Noi le vom citi pe toate si vom raspunde cat de curand posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *