Atacuri de panica

Art. scris de Psih. Iulia Ciochina
13 octombrie 2023 / Timp de citire: 7minute

Toti cei care au atacuri de panica cred adesea ca sufera de o problema ciudata pe care nu o are nimeni altcineva. Se estimeaza, insa, ca in jur de 2% pana la 3% din populatie poate experimenta atacuri de panica intr-un anumit moment al vietii lor.

Ce este un atac de panica?
Atacul de panica reprezinta aparitia brusca a unei frici intense sau a unui disconfort intens care atinge un punct culminant in decurs de cateva minute, iar in acest interval se manifesta patru sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

 1. Palpitatii, batai puternice ale inimii, sau accelerarea frecventei cardiace.
 2. Transpiratii.
 3. Tremor sau frisoane.
 4. Senzatie de respiratie dificila (dispnee) sau de sufocare.
 5. Senzatie de asfixie.
 6. Dureri sau disconfort precordial.
 7. Greata sau disconfort abdominal.
 8. Senzatie de ametela, instabilitate, cap gol sau lipotimie.
 9. Senzatie de frig sau de caldura.
 10. Senzii de amorteala sau furnicaturi.
 11. Derealizare (sentimentul irealitatii) sau depersonalizare (detasarea de sine).
 12. Frica de a pierde controlul sau de a "innebuni".
 13. Frica de moarte.

Manifestarea brusca poate aparea fie pe fondul unei stari de calm, fie pe fondul unei stari anxioase.

Atacurile de panica pot face parte din tabloul unei tulburari de anxietate, cum ar fi agorafobia, fobii specifice, fobia sociala, dar pot fi si rezultatul unor probleme fizice precum hipertiroidia, hipoglicemia, anemia, astmul si vertijul de aceea este important sa consulti un medic pentru a exclude orice problema fizica.

De ce au oamenii atacuri de panica?

 • Predispozitia genetica

Unii oameni se nasc cu tendinta de a avea atacuri de panica in anumite conditii, in timp ce altii nu vor avea niciodata un atac de panica indiferent de cantitatea de stres la care sunt supusi, insa ar putea avea alte tendinte precum tensiunea marita, dependente, rosul unghiilor, mancatul compulsiv. Daca ai atacuri de panica inseamna ca aceasta este tendinta ta de a reactiona la stres.

 • Circumstantele si atmosfera din copilarie

Din cauza anumitor circumstante din copilarie, ai invatat ca lumea nu este un loc sigur. Poate daca circumstantele ar fi fost diferite, predispozitia catre panica ar fi ramas neactivata. Dar nu a fost asa. Poate a existat o moarte timpurie in familie, o boala grava, alcoolism sau poate ca parintii erau ei insisi anxiosi sau prea protectori ceea ce a intarit, fara intentie, sentimentul de vulnerabilitate al copilului. Sau poate ai invatat, copil fiind, sa petreci mult timp ingrijindu-i pe altii, straduindu-te sa multumesti si simtind raspundere pentru starea de bine a adultilor.

 • Stresul asociat cu faptul ca ai devenit adult independent

Pentru ca atacurile de panica incep, cel mai adesea, la varsta de douazeci - treizeci de ani, adica atunci cand incepe viata de adult, cand se produc multe schimbari si preiei franele responsabilitatii si apare incertitudinea ce vine odata cu libertatea de a lua decizii pentru propria viata.

Cum poti gestiona atacurile de panica?

 • Auto-dezaluirea

Cei mai multi oameni incearca sa tina atacurile de panica in secret si acesta este un factor care ajuta la mentinerea atacurilor de panica pentru ca genereaza ingrijorare si anxietate mai mari si duce la izolare sociala. Gandeste-te cui ai putea sa ii dezvalui despre atacurile de panica dintre persoanele din jurul tau in care ai incredere. In felul acesta vei avea o persoana de suport in fata careia te poti descarca, de la care poti primi empatie si sustinere.

 • Opreste ciclul panicii

Oamenii pot deveni blocati de temeri pe care ei insisi le recunosc ca fiind nerealiste. Majoritatea oamenilor care se tem de zbor deoarece cred ca avionul se va prabusi admit ca, din punct de vedere statistic, aviatia comerciala este cea mai sigura modalitate de a calatori. Dar faptul ca stiu asta nu ii scapa de teama. De aceea, pentru a scapa de bucla panicii, este nevoie sa nu te judeci pentru temerile tale, sa nu incerci sa iti anihilezi senzatiile de frica, pentru ca acest lucru va face ca nelinistea sa prinda proportii. Deci, cu alte cuvinte, ceea ce crezi despre panica ta si despre tine perpetueaza bucla panicii. Acceptand frica si privind-o ca pe un strajer care incearca sa te protejeze, vei detensiona conflictul interior care s-a creat intre partea din tine care simte panica si partea din tine (criticul) care ar vrea sa o inchida intr-o temnita pentru totdeauna.

 • Regula Opuselor

Cand ai un atac de panica, devino constient de reactia instinctiva si fa exact opusul.

Panica te invadeaza cu senzatii puternice care te pacalesc ca esti in pericol. In timp, capeti frica de frica si incerci sa te protejezi, iar acest lucru iti agraveaza problema. Instinctul natural este sa lupti sau sa fugi. Aceste reactii ar ajuta daca pericolul ar fi intr-adevar real. De aceea, Regula Opuselor iti ofera o modalitate de a scapa de ciclul panicii.

 • Respiratia din stomac

Respiratia scurta si superficiala este cel mai frecvent simptom de panica. De aceea pot fi obtinute rezultate importante schimband modul in care respiri. Respiratia diafragmatica ajuta sistemul nervos sa se calmeze in cateva secunde si este cea mai importanta tehnica pe care trebuie sa o cunosti pentru a calma orice fel de emotie negativa. Inspira incet pe nas, tinand o mana pe stomac pana cand observi ca stomacul se umfla, apoi expira la fel de lent. O alta alternativa este sa ai expirul mai lung decat inspirul. Spre exemplu, inspira timp de 4 secunde, mentine aerul in piept inca 3 secunde si expira aerul lent, timp de 7 secunde. Ca sa iti fie mai usor sa expiri lung, poti insoti expirul de un "mmmmmm".

 • Expunerea progresiva

Expunere inseamna sa exersezi panica, iar progresiv inseamna treptat, intr-un ritm potrivit pentru tine. Pentru a exersa panica, trebuie sa creezi circumstantele potrivite – situatiile, activitatile, locurile si indiciile care iti provoaca de obicei un atac de panica. De asemenea, expunere nu inseamna sa te afli in situatia de care te temi si sa te straduiesti sa nu te panichezi, pentru ca acest lucru iti va crea probleme mai mari, pe termen lung. Scopul expunerii este sa declanseze un atac de panica astfel incat sa te poti antrena sa reactionezi intr-un mod mai confortabil. Expunandu-te la teama si antrenandu-te cu ea mai degraba decat sa te protejezi de ea, te poti desensibiliza. Odata ce nu iti mai este frica de atacurile de panica, vor disparea.

Atacurile de panica pot fi extrem de inspaimantatoare si debilitante, dar ele sunt tratabile. Daca ai atacuri de panica frecvente sau intense, este recomandat sa cauti ajutor medical sau terapeutic pentru a exclude mai intai cauzele fizice.

Sedintele de terapie cu un psihoterapeut si/sau medicamente prescrise de un medic psihiatru pot fi utilizate in tratamentul atacurilor de panica.

Surse:
Manualul de Diagnostic și Statistică al Tulburărilor Mintale, a cincea ediție, Editura Medicala CALLISTO, 2016
Carbonell, David, „Atacurile de panică: un program pentru a evita capcanele panicii”, Editura Trei, 2020