
Gelozia
Gelozia este o emotie complexa, alcatuita din sentimente precum furie, teama de abandon si chiar umilinta. Atat barbatii, cat si femeile, sunt expusi geloziei, indiferent de varsta, etnie sau orientare sexuala - gelozia nu discrimineaza.
Gelozia a existat dintotdeauna, iar adesea este confundata cu invidia. Invidia apare atunci cand cineva detine ceva ce si tu iti doresti. Invidia poate avea un efect pozitiv, motivandu-te sa obtii si tu ceea ce iti doresti. In schimb, gelozia are efecte negative. Ea nu te ajuta sa progresezi, dimpotriva, te tine pe loc.
Factorul declansator al geloziei este acelasi, indiferent de sex: teama de a pierde ceva de valoare. Indiferent de cauzele geloziei, important este ca gelozia este toxica, erodand increderea dintre parteneri si, bineinteles, punand relatia in pericol.
Gelozia poate genera atitudini nepotrivite, obsesii, agresivitate sau paranoia, asa ca este ideal sa o controlam pentru a nu ne lasa dominati de ea.
Gelozia, impreuna cu furia care o insoteste, apar in urma scenariilor pe care le cream in propria noastra minte. Prin schimbarea gandurilor noastre, vom reusi sa schimbam si proiectiile imaginatiei, si astfel, emotiile distructive.
Principalele tipuri de gelozie sunt:
- Gelozia romantica - apare, bineinteles, in cuplu. Statistic vorbind, primele certuri in cuplu apar din pricina geloziei, insa pe masura ce relatia avanseaza, acestea sunt inlocuite de certurile din ratiuni financiare.
- Gelozia la serviciu - atunci cand te afli intr-o competitie permanenta cu colegii de serviciu, gelozia poate aparea.
- Gelozia intre prieteni - acest tip de gelozie este tipic adolescentin si apare din teama de a nu-ti pierde un prieten in favoarea altcuiva.
- Gelozia in familie - geloziile intre frati sunt cele mai comune si, pe termen lung, destul de daunatoare intrucat pot lasa urme adanci in sufletele celor care au suferit din pricina geloziei.
Iata ce pasi te ajuta sa previi si sa controlezi gelozia:
"Daca te confrunti cu sentimente de gelozie", explica dr. Sarah Swenson, "intreaba-te ce se afla la baza lor. Apoi fa pasi pentru a schimba ceea ce nu iti place, pentru a obtine ceea ce vrei."
Examinarea sentimentelor de gelozie poate oferi o perspectiva asupra provenientei:
- Noua relatie a surorii tale iti provoaca gelozie, pentru ca nu ai avut prea mult noroc la intalniri si te ingrijorezi ca nu vei gasi niciodata persoana potrivita.
- Promovarea colegului tau te face sa te simti gelos, deoarece crezi ca nu esti suficient de bun la locul de munca pentru a obtine o promovare.
- Cand partenerul tau incepe sa petreaca mult timp cu un nou prieten, te simti gelos, deoarece acesta a fost primul semn pe care l-ai observat cand un partener anterior te-a inselat.
- Indiferent daca gelozia ta provine din nesiguranta, frica sau modele de relatii din trecut, stiind mai multe despre cauze te poate ajuta sa-ti dai seama cum sa o infrunti.
Discuta despre ceea simti
Daca actiunile partenerului tau (sau ale altcuiva fata de partenerul tau) declanseaza sentimente de gelozie, discuta despre asta cu partenerul tau cat mai curand posibil.
Este posibil ca partenerul tau sa nu fi observat comportamentul sau sa nu fi realizat cum te-ai simtit in legatura cu el. Foloseste ocazia pentru a discuta despre orice limite ale relatiei pe care ati dori sa le revizuiti sau pentru a discuta despre modalitati de a va mentine relatia puternica.
Fa tot posibilul pentru a fi realist
Nu lasa ideile absurde sa te acapareze si sa te indepartezi de realitate. Gelozia iti alimenteaza gandurile negre si te poate impinge intr-un cerc vicios. Gelozia poate fi o emotie complexa si puternica care te macina. Dar in loc sa o consideri ceva negativ, incearca sa o privesti ca pe o sursa utila de informatii. Potrivit expertilor, gelozia iti indica o diferenta intre ceea ce ai si ceea ce vrei sa ai.
Gelozia necontrolata se poate transforma in autoinvinovatire si poate crea un ciclu care te epuizeaza.
Uita-te la imaginea de ansamblu
Gelozia se dezvolta uneori ca raspuns la o imagine partiala. Cu alte cuvinte, s-ar putea sa te compari pe tine insuti, realizarile tale si atributele tale cu o viziune idealizata sau incompleta a altcuiva. De obicei, oamenii isi arata cea mai buna versiune a lor in fata lumii, asa ca nu este intotdeauna usor sa afli ce se intampla cu adevarat in viata sau relatia cuiva. Apoi, exista intreaga problema a retelelor sociale, care amplifica acest concept.
Dar nu poti sti niciodata cu adevarat prin ce trece cineva, mai ales cand te limitezi la a privi doar retelele sociale.
Analizeaza-te in profunzime
Gelozia care persista si provoaca suferinta poate fi uneori in legatura cu problemele de anxietate sau de stima de sine, explica psihologul Vicki Botnick. ,,A invata cum sa rezolvi oricare dintre probleme poate ajuta automat la calmarea geloziei."
O modalitate de a aborda stima de sine scazuta implica identificarea valorilor personale, cum ar fi compasiunea, comunicarea sau onestitatea. De asemenea, iti ofera sansa de a-ti observa trasaturile pozitive si de a revizui ceea ce este important pentru tine. Acest lucru poate creste sentimentul de respect de sine si poate ajuta la scaderea sentimentelor neplacute de inferioritate sau competitivitate.
Surse:
- Attridge M. (2013). Jealousy and relationship closeness: Exploring the good (reactive) and bad (suspicious) sides of romantic jealousy
10.1177/2158244013476054 - Walton A. (2019). Time may be the best treatment for jealousy.
review.chicagobooth.edu/behavioral-science/2019/article/time-may-be-best-treatment-jealousy