Teama de moarte

Art. scris de Psih. Diana Sorop
4 mai 2023 / Timp de citire: 5 minute

Moartea și viața sunt interdependente: deși dimensiunea fizică a morții ne distruge, ideea morții ne salvează. (Irvin D. Yalom, Psihoterapia Existențială, 2012)

Astfel, reconcilierea cu moartea în cadrul procesului psihoterapeutic are un rol crucial pentru că aduce sănătate, sens și consistență vieții. Reconcilierea cu moartea înseamnă o reformulare, o schimbare a perspectivelor asupra vieții și te poate conduce de la un mod de viață trăit pe „pilot automat” la unul mai autentic, mai conștient.

Cum poate fi percepută teama de moarte?

Teama de moarte este percepută într-o manieră personală și unică de către fiecare individ în parte, însă toate modalitățile în care este experimentată au în comun frica intensă de moarte, angoasa trăită disproporționat și nejustificată de vreun pericol real.

Cum ne influențează teama de moarte?

Teama de moarte se datorează felului în care o conceptualizăm; frica de consecințele sale, suferința și durerea fizică, suferința pe care o poate provoca celor dragi, precum și teama de consecințele metafizice sau spirituale pe care le poate aduce cu sine. Astfel, modul în care înțelegem moartea are un impact semnificativ asupra modului în care ne raportăm la ea din punct de vedere cognitiv, emoțional și comportamental. O bună pregătire pentru moarte poate duce la o gestionare mai bună a vieții. 

Sentimentul pierderii de sine, a celor dragi și a oricărei posibilități de a mai influența destinul personal poate declanșa diferite reacții emoționale, precum negarea, acceptarea, resemnarea, abandonul sau pregătirea înțeleaptă. În plus, ideea unicității acestei vieți poate adăuga o presiune emoțională suplimentară și poate intensifica trăirile celor care se confruntă cu moartea.

Moartea în sine poate părea mai ușoară decât semnele care o anunță și semnificațiile acestora în mintea celui care le observă. Boala, durerea, pierderea unor capacități și a demnității personale, precum și incapacitatea de a controla unele funcții care asigură autonomia și stima de sine, pot produce mult mai multă suferință decât moartea în sine. Imaginea suferinței poate amplifica semnificația, importanța și intensitatea evenimentelor asociate, astfel încât cel care suferă să le trăiască în mod exacerbat.

Care este cheia vindecării fricii de moarte?

Vindecarea acestei temeri este pe atât de scurtă pe cât de repede îți poți reevalua și restructura convingerile false. Ca în oricare alt proces psihoterapeutic, vindecarea fricii de moarte presupune o intensă implicare personală în procesul psihoterapeutic, învățarea și exersarea confruntării propriilor temeri, inițial în cadrul terapeutic securizant asigurat de cabinetul psihologic și ulterior în experiențele tale zilnice.

Prin explorarea și înțelegerea mecanismelor care stau la baza temerii de moarte, poți dezvolta o perspectivă mai echilibrată și mai realistă asupra morții, precum și o abordare mai sănătoasă și mai adaptivă în fața acesteia.

Bibliografie:

Psihoterapia Existențială, Irvin D. Yalom, 2012

Psiholog Diana Șorop