V-ati spus pana acum ca sunteti oameni buni care dau tot si nu primesc la fel de mult, ca v-ati sacrificat si ca ceilalti nu au apreciat?
Este atragatoare capcana imaginii omului bun. Ce inseamna insa a face bine cuiva si cat drept avem sa facem acest lucru? Cat din ceea ce daruim vrem cu adevarat sa daruim pentru ceilalti si nu pentru a ne satisface propiile nevoi?
Limita dintre altruism si egoism este foarte subtila. De fapt, psihologii au diferentiat doua tipuri de altruism, cel egoist si cel psihologic.
Altruismul egiost se manifesta in noi cand vine la pachet cu o asteptare. Este situatia in care daruim pentru a primi mai devreme sau mai tarziu ceva in schimb. Ne gasim tot felul de motivatii: o fac pentru ca il/o iubesc, o fac pentru ca eu cred ca are nevoie, o fac pentru ca asa sunt eu un/o darnica, o fac pentru ca probabil asa ar face si el/ea pentru mine. Ce ati spune insa de urmatoarele variante:
- fac pentru ca vreau sa ma valorizeze
- fac pentru ca vreau sa fiu validat/a
- fac pentru ca imaginea de om bun este pozitiva
- fac pentru ca doar asa consider ca ma poti iubi
- fac pentru a imi satisface propiile nevoi
- fac si am asteptari sa faci si tu a la fel
- fac pentru cresterea stimei mele de sine
- fac pentru recunoastere sociala
Altruismul psihologic sau altruismul lipsit de egoism apare atunci cand ceea ce oferim nu ne aduce dupa sine un pericol sau o pierdere. Este o fapta constienta si dorita, lipsita de asteptari. Intentia pe care ne bazam atunci cand suntem altruisti este de a aduce un plus in viata unui om fara a cere ceva in schimb.
Fiecare dintre noi suntem precum un cufar plin cu bogatii. Daca tot dam si dam si dam din cufar este posibil ca la un moment dat sa ne trezim goi. Este inteligent sa impartim si sa daruim constient, pentru a ne pastra bogatia. Doar daca exista bogatie in noi, putem sa dam la randul nostru din ea. Daca suntem goi, ce mai ramane de dat?
Egoismul produce o situatie prin care il indatoram pe celalat sau dorim sa avem niste beneficii ulterioare de pe urma faptelor noastre. Suntem egiosti si atunci cand le dam noi variante ajutatoare celor din jur, fara a-i lasa pe ei sa decida daca le vor sau nu. Practic asa ii limitam pentru a ne simti noi superiori, nu ii lasam sa creasca si sa se dezvolte singuri, le oferim ce credem noi ca e mai bine pentru ei.
Concluzii practice:
- de fiecare data cand vrei sa ajuti un om, cu orice, cere-i acordul pentru asta
- asigura-te ca tie iti va fi bine dupa ce faci asta si ca nu astepti nimic in schimb
- exploreaza motivele si beneficiile pe care le ai daca ajungi in situatia de a salva
- in cuplu exprima-ti nevoile pentru a nu minimiza importanta fiintei tale si a ramane precum un cufar gol
- exploreaza relatia cu parintii tai si copilul tau interior si vezi de ce are el nevoie, pentru a putea sa ii oferi chiar si tu ce i-a lipsit cu desavarsire
- incearca sa iti limitezi capacitatea de a da in punctul in care aceasta iti pune in pericol echilibrul interior