Burnoutul – Un inamic tacit

Tu cand ti-ai luat o zi libera doar pentru „a fi” nu pentru „a face”? Este in regula, nu „trebuie” sa raspunzi, poti doar sa zambesti si atat.

Intelegerea conceptului de burnout incepe cu bine cunoscuta calatorie catre noi insine. Te invit sa te intrebi: tu ce model ai avut in familie legat de munca si de „ceea ce trebuie facut”? Oare la cati dintre noi nu ne sunt cunoscute aceste devize „nu trebuie sa plecam pana nu terminam“, „nu lasa pe maine ce poti face azi“? Aceste mesaje nu sunt in sine bune sau rele. Parintii nostri ne-au transmis ce au stiut si au putut mai bine. Insa, este importanta identificare acestora pentru ca, plecand de la ele, identificam acel moment in care s-a nascut supra-responsabilizarea.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Suntem tentati sa credeam ca daca ne comunicam oboseala, neputinta sau spunem un simplu „NU”, vom fi perceputi ca fiind slabi, ineficienti, egoisti.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Desi, conceptul de burnout a luat nastere in anii 1970, abia in 2019 Organizatia Mondiala a Sanatatii l-a inclus in Clasificarea internationala a bolilor, descriindu-l ca pe „un sindrom rezultat in urma stresului cronic de la locul de munca, care nu a fost gestionat cu succes“. Aceasta definitie a recunoscut ca epuizarea este mai mult decat o simpla problema a angajatilor; ea este o problema organizationala, care necesita o solutie organizationala.

Astazi, sunt semnalate tot mai multe cazuri de burnout in randul copiilor si ingrijitorilor lor, dar si in alte circumstante, de exemplu familiale.

 

10 Semne ca suferi de Burnout

Burnoutul este un inamic lent si tacit. Se instaleaza in timp in vietile noastre si ne este greu sa il identificam usor. Mai jos iti prezentam cateva semne ca probabil esti in pragul unui burnout.

  • Te simti tot timpul obosit – nu te poti odihni cum trebuie, te trezesti obosit, iti este dificil sa te concentrezi la ce este in jur
  • Simti ca nu esti bun la nimic – simti un sentiment de incompetenta si neproductivitate tot timpul, indiferent cat de multe lucruri realizezi
  • Te iriti usor si repede – orice lucru, oricat de mic, te poate irita si suferi de schimbari bruste de comportament pe care nu le intelegi
  • Simti nevoia de izolare – pentru ca nu ai foarte multa energie, iti este dificil sa socializezi si sa interactionezi cu cei din jur, de aceea iti doresti sa stai mai degraba retras

Multa vreme diagnosticul de burnout a fost confundat cu depresia, cu care are in comun mai multe lucruri decat s-ar putea crede, dar diferenta dintre ele este foarte importanta pentru ca solutiile de urmat intr-un caz pot face rau daca sunt aplicate altei situatii.

––––––––

Este mai usor sa iei o pauza mai devreme, decat cand este prea tarziu si starea ta fizica si emotionala sunt afectate. Solutia preventiei este una simpla, dar nu tocmai usoara: sa va intoarceti privirea catre voi insiva. Sa va intrebati cum va simtiti, si sa aveti rabdare cu voi insiva pentru a asculta raspunsul. Este un exercitiu pe care, din pacate nu il invatam la scoala.

––––––––

Nu pot sa nu ma intreb ce diferenta majora ar face daca i-am incuraja pe ceilalti sa aiba grija de ei fizic, emotional, daca doar le-am valida starea si le-am spune simplu: „Te cred ca te simti obosit(a); te aud si te cred cand imi spui ca acum e prea mult pentru tine sau ca nu mai poti“ sau „Te cred ca te simti obosit(a); oare ce te-ar ajuta acum sa te simti putin mai bine – ai nevoie sa te opresti din ce faci? Ai nevoie sa faci altfel lucrurile? Ai nevoie sa ceri ajutorul?“

Burnoutul este un simptom, iar identificarea cauzelor presupune reintoarcerea la copilul interior. Asta inseamna inceperea unui proces terapeutic si cunoasterea povestii de origine, identificarea acelor mesaje interiorizate in copilaria timpurie.

Cum ar fi sa ne traim vietile facand mai putin din ce „trebuie” pentru a avea mai mult timp pentru „a fi”?

Bibliografie:

Emily Nagosky, Burnout: The Secret to Unlocking the Stress Cycle, 2020

https://journals.sagepub.com/…/10.1177/0269216315575850

Lasa-ne parerea sau intrebarea ta in sectiunea de comentarii. Noi le vom citi pe toate si vom raspunde cat de curand posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *