De vorba cu LILIANA JGHEBAN

Ma simt binecuvantata si recunoscatoare atunci cand un client are un insight si simt o bucurie imensa pentru evolutia lui pentru ca este si o evolutie a mea, ca psihoterapeut.

  1. Ce ne poti spune despre tine, ca background profesional si/ sau personal?

Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei a doua alegere, de aceasta data fericita, dupa ce am absolvit Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii. Ca jurnalist nu am profesat niciodata, deoarece am simtit ca nu este pentru mine, insa, in calitate de psiholog si psihoterapeut, pot spune ca este exact ceea ce mi-am dorit sa fac cu adevarat.

Dupa absolvirea Facultatii de Pshologie m-am format ca Psihoterapeut Integrativ, Psiholog Clinician si am urmat un Master in Programare Neuro-Linvistica. Am infiintat “Scoala Pentru Parinti si Adolescenti” prin intermediul careia am realizat cursul “Cum sa ai o relatie de incredere si de durata cu adolescentul tau?”

Lucrez terapie idividuala atat cu copii si adolescenti, avand si specializarea IESTCA (Institutul European De Studii Pentru Terapia Copiilor si Adolescentilor), cat si cu adulti si cupluri.

  1. Cum ai devenit interesta de o cariera in psihoterapie? A fost vreun moment din viata ta in care ai stiut ca asta vrei sa faci?

Dintotdeauna mi-a placut domeniul Psihologiei. Atunci cand am terminat liceul, in 1999, acest domeniu nu oferea prea multe perspective si de aceea am fost indecisa in a-l urma.

Momentul cand am ales sa fac Psihologia a fost multi ani mai tarziu, in urma unei sedinte de terapie de grup unde povesteam ca mi-am dorit dintotdeauna sa ma fac psiholog, iar raspunsul psihoterapeutei catre mine a fost “Si ce te impiedica sa faci acest lucru acum?” Acela a fost momentul decisiv pentru mine😊

  1. Care este metoda ta de abordare / ce tipuri de terapii folosesti?

Inca de la inceputul formarii mele de baza am inteles importanta Relatiei Terapeutice in cabinet, cu fiecare client, in procesul terapeutic. Nu am o metoda fixa de a lucra in cabinet, insa de fiecare data lucrez in realitatea clientului si pe nevoile lui, urmarind sa atingem obiectivul stabilit la inceputul terapiei.

Ca tipuri de terapii folosite in cabinet mentionez: Terapia Cognitiv-comportamentala, Gestalt Terapie, Psihodrama, Meditatie si Mindfulness, Psihanaliza, intr-o abordare integrativa. Cu copiii lucrez prin joc, tehnici proiective, metafora, povesti terapeutice si psihodrama.

  1. Care sunt cele mai des intalnite situatii / probleme de la locul de munca?

Atunci cand un client ajunge pentru prima data in cabinet, isi creeaza  asteptari foarte mari si anume, sa aiba o vindecare imediata a problemei cu care a venit. Aici ii povestesc ce inseamna un proces terapeutic, cat dureaza si ce anume implica partea fiecaruia dintre noi.

  1. Care este cea mai mare provocare a ta legata de acest domeniu?

Sunt multe provocari in acest domeniu, deoarece fiecare sedinta de terapie este unica. Cel mai provocator insa este atunci cand clientul, dupa un numar de sedinte este nerabdator si vrea o “pastila magica de vindecare” iar eu nu i-o pot da imediat. Clientul are nevoie atunci sa inteleaga faptul ca fiecare proces terapeutic este diferit si necesita un timp de “coacere” in vindecarea lui.

  1. Cum arata o zi obisnuita in viata unui terapeut?

Fiecare zi este diferita pentru mine. Uneori ma simt plina de energie si entuziasmata, alteori simt ca am consumat prea mult si ca am rezervorul aproape gol. Atunci simt nevoia sa ma relaxez, sa stau cu familia sau sa plec intr-un weekend prelungit. Insa, revin de fiecare data cu placere si bucurie in cabinet😊

  1. Ce fel de persoane (din domeniu sau nu), te-au inspirat sa devii ceea ce esti astazi?

Sunt foarte multe persone care m-au inspirat sa devin ceea ce sunt astazi.

Pot mentiona cateva dintre ele si anume: formatorul meu de Programare Neuro Lingvistica – Cristian Mihai, Gina Chiriac – Presedinta Asociatiei Romane de Psihoterapie Integrativa impreuna cu toti formatorii din asociatie,  Simona Preda – Psihoterapeuta mea, cea care m-a condus in procesul de videcare personala si  mi-a lansat provocarea de a incepe sa lucrez in cabinet, Familia care m-a  sprijinit in tot acest proces de schimbare si dezvoltare, Mary Kay Ash (una din cele 20 de femei care au schimbat lumea), cu filosofia ei despre viata si o intreaga lista de scriitori, psihoterapeuti si simboluri umane.

  1. Ce inseamna pentru tine faptul ca poti ajuta oamenii si poti face o diferenta in vietile lor?

Ma simt binecuvantata si recunoscatoare atunci cand un client are un insight si simt o bucurie imensa pentru evolutia lui pentru ca este si o evolutie a mea, ca psihoterapeut.

  1. Ce reprezinta pentru tine Therapy Hub?

Therapy Hub este acum ce-a de-a doua casa pentru mine. A aparut in viata mea chiar in momentul cand aveam nevoie de o schimbare.   Aici imi petrec orele de terapie cu clientii, intr-un cadru sigur si armonios, indiferent ce cabinet aleg (Pink, Blue, White, Brown, Yellow si Green).

Therapy Hub are un vibe special, astfel ca fiecare client al meu care ii calca pragul imi spune cat de bine se simte si ca de fiecare data revine cu drag.

  1. Daca ar fi sa poti da doar 1 singur sfat oamenilor din jurul tau, care ar fi acela?

Daca ar fi sa dau un sfat oamenilor din jurul meu ar fi: “Traieste in prezent, in aici si acum si bucura-te de ceea ce ai deja”😊

Lasa-ne parerea sau intrebarea ta in sectiunea de comentarii. Noi le vom citi pe toate si vom raspunde cat de curand posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *