De vorba cu SIMONA PREDA

  1. Ce ne poti spune despre tine, ca background profesional si/sau personal?

Am absolvit Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei in urma cu 9 ani, in paralel m-am fomat ca psihoterapeut Integrativ, Coach HeartMath – este un institute din USA care de 25 de ani studiaza cum functioneaza inima si metode de reglare a stresului cu ajutorul ei. In paralel cu zona de psihologie, am urmat doua mastere, unul in Siguranta Nationala si Psihologie Militara – din pura curiozitate, insa nu mi s-a potrivit, iar celalalt in Jurnalism, pentru ca am lucrat cativa ani in domeniu si am vrut si o baza teoretica peste practica din real life. 

Lucrez terapie individuala de 6-7 ani, predau in cadrul ARPI – viitorilor psihoterapeuti si fac practica in cadrul catotva universitati din Bucuresti si Iasi cu studentii de la Psiho. 

  1. Cum ai devenit interesata de o cariera in psihoterapie? A fost vreun moment din viata ta in care ai stiut ca asta vrei sa faci?

Imi amintesc exact momentul in care am decis sa fac asta, eram prin liceu si vorbeam cu o prietena despre facultati. Am avut pentru o secunda o claritate in interior legata de psihologie, am stiut intuitiv ca acesta este drumul meu. Nu am stat sa analizez, sa ma gandesc sau sa pun ceva in balanta. Am fost norocoasa, cred eu, pentru ca eram foarte tanara, dar totusi foarte hotarata. 

Uitandu-ma acum in spate si stiind cum comunica inima cu noi, adica prin mesaje scurte si foarte clare, stiind ce este mai bine sa alegem, cred ca am lasat-o atunci sa decida si am ascultat-o, nestiind chiar ce fac. 

  1. Care este metoda ta de abordare / ce tipuri de terapii folosesti?

M-am observat de-a lungul anilor, iar din punct de vedere al metodei, ma schimb in cabinet in functie si de parcursul meu de dezvoltare. Folosesc metode in functie de realitatea clientului si de ce i se potriveste. Ma consult si le prezint oamenilor tipurile de abordari si de cele mai multe ori ii las sa aleaga cum sa lucram. Terapia pe care o practic este bazata pe lucru relational, asa ca la relatie sunt cea mai atenta. Daca relatia terapeutica merge, merge si vindecarea. Suntem fiinte sociale, relationam inca de la nastere si cele mai multe traume sunt in cadrul relatiilor, deci tot in relatii le si vindecam. 

Haide sa spun si cateva abordari concrete: folosesc metode integrative care unesc paradigme precum: psihanaliza, terapie Jungiana, Gestalt terapie, terapie corporala si art terapie, hipnoza, plus partea de la HeartMath, unde ma folosesc de neurostiinte, epigenetica, psihoimunologie si electromagnetism. Stiu ca suna fancy, dar in realitate aceste stiinte devin mult mai simplu de aplicat in viata de zi cu zi daca avem cateva repere corecte. 

 Pe langa metode, pot sa spun ca incerc sa slefuiesc constant si sa-mi imbunatatesc  autenticitatea si libertatea in cabinet. Nu sunt un terapeut foarte formal, imi place sa lucrez relaxat si sa ma aduc pe mine real pentru oameni. Se mai sperie clientii mei cand le deschid usa desculta ☺))

  1. Care sunt cel mai des intalnite situatii/probleme de la locul de munca?

In cadrul sedintelor se mai poate intampla sa existe activari foarte puternice si reactii fiziologice pe care un psihoterapeut este nevoie sa stie cum sa le regleze impreuna cu clientii. Pentru mine provocarea suprema este sa nu pic intr-o postura de salvator, ci sa dau libertatatea oemnilor sa se vindece in ritmul lor. Ani de zile am lucrat cu partea asta din mine si sunt foarte atenta sa o mentin in limite sanatoase. 

  1. Care este cea mai mare provocare a ta legata de acest domeniu?

Pe langa partea legislativa, care nu ma incanta deloc, provocarea mea suprema este sa nu devin dogmatica. Sa nu trag niste concluzii despre orice, care sa devina convingeri fixe. Asta este moartea terapiei, daca ma intrebi pe mine, asa ca incerc sa lucrez cu mine constant si sa ma uit la mintea mea si sa verific cat a devenit de rigida. 

Bineinteles ca nu fac asta singura, singura as privi realitatea mea prin filtrul meu, deci nu stau doar la contemplare, merg la terapii cu diverse abordari, am discutii de ore cu prietenii mei, merg la cursuri, incerc sa vad ce se mai intampla si in afara Romaniei cu dezvoltarea, treburi de genul. 

  1. Cum arata o zi obisnuita in viata unui terapeut?

In profesia noastra, zilele nu arata la fel. Exista o rutina, normal, dupa ce capeti ceva experienta, insa este o profesie destul de libera. Uneori zilele pentru mine sunt foarte relaxante, sunt entuziasmata de cele mai multe ori cand lucrez, dar am si zile in care consum multe resurse si am nevoie de timp cu mine. Exista riscul unui soi de insingurare, pentru ca nu este chiar simplu ca 5-6 ore sa fiu martor si insotitor in procese extreme de profunde, iar apoi sa ma intorc la o cafea cu o prietena si sa povestim despre lucruri simple. Am trecut prin asta, dar din fericire am reusit sa imi iau pauze cand am nevoie si sa revin fara probleme la placerile vietii. 

  1. Ce fel de persoane (din domeniu sau nu), te-au inspirat sa devii ceea ce esti astazi?

Oh, am atat de multi mentori! Foarte importanta pentru mine a fost Coralina Chiriac, am facut terapie 5 ani cu ea si mi-a fost si fomator, Gina Chiriac, presedinta ARPI de la care am invatat 1 milion de lucruri, toti fomatorii din ARPI care vin din diverse tari si mi-au deschis multe perspective noi, plus formatorii mai dincolo de contactul live, personalitati din spiritualitate si stiinta precum: Paramahansa Yogananda, Buddha, Joe Dispenza, Gregg Braden, Bruce Lipton, Brene Brown, Esther Perel, Byron Katie, Yalom, Freud, Jung, ehe, lista poate continua multe randuri ☺_

  1. Ce inseamna pentru tine faptul ca poti ajuta oamenii si poti face o diferenta in vietile lor?

Sunt foarte norocoasa, onorata si binecuvantata pentru asta. Daca nu m-ar plati ei pe mine, i-as plati eu pe ei, spunea Irvin Yalom. Cred ca diferenta in viata lor o fac ei, insa ca ma aleg pe mine sa fiu acolo si sa ii insotesc este un lucru care ma emotioneaza de fiecare data si pentru care sunt recunoscatoare.  

  1. Ce reprezinta pentru tine Therapy Hub?

Therapy Hub este un proiect de suflet pentru mine, este facut atat pentru psihoterapeuti, cat si pentru clienti. Reprezinta o sansa de a scoate terapia din zona tabu, formala, sau lipsita de o baza reala de pregatire si a o duce in serviciul oamenilor cat mai eficient. In Therapy Hub mi-am propus sa fim impreuna pentru oameni, asa ca reprezinta un factor profund de dezvoltare si in parcursul meu. 

  1. Daca ar fi sa poti da doar 1 singur sfat oamenilor din jurul tau, care ar fi acela?

Cele mai mari evolutii pe care le-am trait pe pielea mea s-au intamplat in afara zonei de confort. Asa ca iesi de acolo, fa lucruri pe care nu le faci de obicei, poarta conversatii inconfortabile, fii mai bland cu tine, fii curios despre vietile celorlalti inainte sa tragi concluzii, iubeste, risca, stai 10-15 minte cu tine pe zi fara sa faci nimic, stai si vezi ce se intampla. Hai ca am zis mai multe ☺)

Lasa-ne parerea sau intrebarea ta in sectiunea de comentarii. Noi le vom citi pe toate si vom raspunde cat de curand posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *