Mancatul emotional

„Compulsia, este dorul de ceva ce nu ai avut!„

Mancatul compulsiv este intr-o relatie directa cu un psihic compulsiv. A manca compulsiv inseamna a te apara. Acumularea kilogramelor are rolul de a crea o armura protectoare. Astfel, mancarea devine un pansament pentru o rana emotionala.

Compulsivul, este cel care isi asuma responsabilitatea pentru orice. La nivel emotional, sentimentele constante de vina si rusine il fac sa stagneze din orice proces evolutiv. Astfel, decide sa ramana, sa sustina, sa inteleaga, sa rezolve lucrurile, sa „inghita” orice hrana primeste, mai putin hrana de care are nevoie cu adevarat: „hrana emotionala”.

In cuplu, tendinta compulsivului consta in a sta si a indura, a face eforturi sustinute de schimbare a partenerului. Compulsivul incearca sa-si schimbe partenerul pentru ca la un nivel inconstient, asa isi poate repara propriile „defecte”, in urma carora in trecut s-a simtit resprins, abandonat, iubit conditionat.

Compulsivul „inghite” componente din identitatea celuilalt si ajunge sa si le asume ca fiind parte din propria persoana; preluand problemele altuia, la un nivel simbolic, se repara pe sine.

Nu exista retete magice prin care sa poti renunta la mancatul compulsiv, insa exista o serie de recomandari:

  • Este important cum te simti atunci cand mananci. Fii atent la corpul tau, este incordat, este relaxat? Dar ambianta in care mananci? Este un mediu relaxant, linistit sau dimpotriva? Atunci cand mananci intr-o stare de alerta, incordare, tensiune, intru-un mediu conflictual, zgomotos, tendinta alimentara va fi sa ingerezi hrana peste nevoia ta fiziologica, din nevoia de a compensa secretia cortizolului, hormonul stresului.
  • Mananca ce iti place! Da-ti voie sa iti asculti corpul si sa identifici care ar fi nevoia lui. Obisnuieste-te sa iti intrebi corpul „Ce ti-ar placea sa mananci astazi?”
  • Cand simti ca te-ai saturat, ridica-te de la masa. A manca este despre a-ti fi bine. Atunci cand continui sa mananci peste nivelul tau de saturatie, placerea mancatului se transforma in greata, repulsie.
  • Da-ti voie sa lasi o portie neterminata, o poti continua si mai tarziu. Ea este acolo pentru tine si asa va ramane.
  • Mananca doar cand simti foamea, niciodata in afara ei.

A te imprieteni cu propiul corp este un proces de durata. Procesul de slabire incepe cu remodelarea mintii. Pe masura ce vei elibera furia, tensiunea, emotiile reprimate vei deveni tot mai usor.

A slabi, inseamna in primul rand a te slabi pe tine insuti de tot ce simti ca iti ingreuneaza mintea si implicit corpul.

Bibliografie:

  1. Psihologia Compulsivului, Elena-Critina Dobrescu, 2019
  2. Corpul meu, trauma mea, eul meu. Constelarea intentiei – eliberarea de biografia traumatica, Ruppert, F. Banzhaf, H., 2018
  3. Terapia Cognitiv-Comportamentala si Tulburarile de Comportament Alimentar, Christopher G. Fairburn, 2014

Lasa-ne parerea sau intrebarea ta in sectiunea de comentarii. Noi le vom citi pe toate si vom raspunde cat de curand posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *