Teama de moarte

Moartea si viata sunt interdependente: desi dimensiunea fizica a mortii ne distruge, ideea mortii ne salveaza. (Irvin D. Yalom, Psihoterapia Existentiala, 2012).

Astfel, reconcilierea cu moartea in cadrul procesului psihoterapeutic are un rol crucial pentru ca aduce sanatate, sens si consistenta vietii. Reconcilierea cu moartea inseamna o reformulare, o schimbare a perspectivelor asupra vietii si te poate conduce de la un mod de viata trait pe „pilot automat” la unul mai autentic, mai constient.

Ce inseamna teama de moarte?

Teama de moarte este perceputa intr-o maniera personala si unica de catre fiecare individ in parte, insa toate modalitatile in care este experimentata au in comun frica intensa de moarte, angoasa traita disproportionat si nejustificata de vreun pericol real. Teama de moarte in termeni de specialitate se mai numeste si tanatofobia si face parte din spectrul fobiilor care au la baza frica. In sine, teama de moarte apare la fiecare dintre noi într-o masura sau alta la un moment dat, insa atunci cand ceea ce resimtim este foarte puternic si foarte greu de stapanit vorbim de o fobie. Teama de moarte este o exprimare a anxietatii

Care sunt principalele cauze

Teama de moarte isi poate avea radacinile in mai multe situatii precum:

  • Frica de necunoscut – nu stii ce te asteapta dupa ce o sa mori, iar acest lucru creează panica, stres si frica excesiva
  • Frica de a muri singur – singuratatea in momentul de care iti este cel mai frica poate aduce si mai multa teama pentru o persoana
  • Regretele si viata pe care nu ai trait-o asa cum ti-ai fi dorit
  • Frica de a fi despartit de cei pe care ii iubesti
  • Frica finalitatii – la fel ca frica de necunoscut, nu stii ce se va intampla cu tine dupa ce mori
    Instinctul de supravietuire care evidentiaza dorinta de a trai
  • Frica de durere si suferinta – nu vrei sa mori in chinuri sau sa treci printr-o durere mare emotionala si fizica

Cum ne influenteaza teama de moarte?

Teama de moarte se datoreaza felului in care o conceptualizam; frica de consecintele sale, suferinta si durerea fizica, suferinta pe care o poate provoca celor dragi, precum si teama de consecintele metafizice sau spirituale pe care le poate aduce cu sine. Astfel, modul in care intelegem moartea are un impact semnificativ asupra modului in care ne raportam la ea din punct de vedere cognitiv, emotional si comportamental. O buna pregatire pentru moarte poate duce la o gestionare mai buna a vietii. 

Sentimentul pierderii de sine, a celor dragi si a oricarei posibilitati de a mai influenta destinul personal poate declansa diferite reactii emotionale, precum negarea, acceptarea, resemnarea, abandonul sau pregatirea inteleapta. In plus, ideea unicitatii acestei vieti poate adauga o presiune emotionala suplimentara si poate intensifica trairile celor care se confrunta cu moartea.

Moartea in sine poate parea mai usoara decat semnele care o anunta si semnificatiile acestora in mintea celui care le observa. Boala, durerea, pierderea unor capacitati si a demnitatii personale, precum si incapacitatea de a controla unele functii care asigura autonomia si stima de sine, pot produce mult mai multa suferinta decat moartea in sine. Imaginea suferintei poate amplifica semnificatia, importanta si intensitatea evenimentelor asociate, astfel incat cel care sufera sa le traiasca in mod exacerbat.

Care este cheia vindecarii fricii de moarte?

Vindecarea acestei temeri este pe atat de scurta pe cat de repede iti poti reevalua si restructura convingerile false. Ca in oricare alt proces psihoterapeutic, vindecarea fricii de moarte presupune o intensa implicare personala in procesul psihoterapeutic, invatarea si exersarea confruntarii propriilor temeri, initial in cadrul terapeutic securizant asigurat de cabinetul psihologic si ulterior in experientele tale zilnice. Poti completa aceasta fisa de lucru pentru a intelege cum poti face fata mai usor situatiilor stresante.

Prin explorarea si intelegerea mecanismelor care stau la baza temerii de moarte, poti dezvolta o perspectiva mai echilibrata si mai realista asupra mortii, precum si o abordare mai sanatoasa si mai adaptiva in fata acesteia. Fisa de lucru despre cum ne putem schimba credintele sabotoare iti poate fi de folos. 

Surse

Psihoterapia Existentiala, Irvin D. Yalom, 2012

Lasa-ne parerea sau intrebarea ta in sectiunea de comentarii. Noi le vom citi pe toate si vom raspunde cat de curand posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *